İnsansı robotlar, insansız ameliyatlar, sanal evrenler, kendi kendilerine üreyebilen robotlar derken bilim kurgu filmleri birer birer gerçeğe dönüşüyor.
Bilim insanlarından yeni haber, gelecekte pek çok kullanım alanına sahip olabilecek yeni bir dokuma kumaş olarak geldi. Geliştirilen yeni kumaş sayesinde herhangi bir kıyafet ya da günlük eşya, bir anda ekrana dönüşebilecek.
Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, tamamen dokunarak üretilen akıllı kumaş geliştirmeyi de başardıklarını açıkladılar.
Toplam olarak 1,16 metre genişliğindeki akıllı kumaş, bilim insanlarının açıklamalarına göre gelecekte televizyon olarak kullanılacak perdelere, enerji toplayan halılara ve interaktif ve kendi kendine güç veren kıyafetlere ve kumaşlara bir yol olabilme potansiyeli taşıyorlar. Bu arada her türlü günlük eşyanın akıllı aletlere dönüştürülebileceği de aktarıldı.
Nature Communications dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmaya göre bu kumaş, tipik tekstil endüstriyel işlemleriyle üretilebilen ve büyük, ölçeklenebilir ve karmaşık bir sistemi entegre edebilen ilk sistem olma unvanı taşıyor. Kumaş, tıpkı normal bir kumaş gibi katlanabiliyor, yuvarlanabiliyor veya bükülebiliyor durumda.
Bilim insanlarının geliştirdikleri bu teknoloji fonksiyonları doğrudan tekstil ipliklerine ve liflerine yerleştirebiliyor. Ayrıca kumaş, her bir elyaf bileşeni esnemeye dayanacak şekilde yapılmış malzemelerle kaplanmış olduğundan sağlamlığını da korumakta. Kumaş, bir ekran olarak çalıştırılabildiği gibi enerji de depolayabiliyor.