Kripto Para Piyasası

Yükleniyor...
USD/TRY 46,87 ↑ %0,00
EUR/TRY 53,58 ↑ %0,00
GBP/TRY 62,95 ↑ %0,00
USD/TRY 46,87 ↑ %0,00
EUR/TRY 53,58 ↑ %0,00
GBP/TRY 62,95 ↑ %0,00
USD/TRY 46,87 ↑ %0,00
EUR/TRY 53,58 ↑ %0,00
GBP/TRY 62,95 ↑ %0,00
USD/TRY 46,87 ↑ %0,00
EUR/TRY 53,58 ↑ %0,00
GBP/TRY 62,95 ↑ %0,00
SON DAKİKA
Eğitim

İsrail ve Yunanistan’da F-35 satışını engelleme telaşı! Tüm formülleri devreye alıyorlar

içerik üstü
Reklam
İsrail ve Yunanistan’da F-35 satışını engelleme telaşı! Tüm formülleri devreye alıyorlar
İsrail ve Yunanistan’da F-35 satışını engelleme telaşı! Tüm formülleri devreye alıyorlar

MİLLİYET.COM.TR - Ankara'da düzenlenen tarihi NATO Zirvesi'nin ardından, Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarını satın alabileceği ihtimali Yunanistan ve İsrail'de endişe yarattı. İki ülke basınında konuya dair dikkat çeken haberler kaleme alındı

YUNANİSTAN’DA F-35 ENDİŞESİ

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinin haberine göre Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Atina'da düzenlenen Economist konferansında yaptığı konuşmada, "Açık konuşayım. Türkiye'nin F-35 almasını Yunanistan istemiyor. Türkiye'nin yeni nesil bir savaş uçağı için motor tedarik etmesinden de memnun değiliz" dedi.

ABD'nin silah satışları konusunda karar verme yetkisinin Washington'a ait olduğunu vurgulayan Dendias, "ABD'nin ne yaptığına ve silahları kime sattığına biz karar verecek değiliz. Bu tamamen ABD hükümetinin tasarrufudur. Biz yalnızca şu soruyu soruyoruz: Bu karar gerçekten ABD'nin çıkarına mı, değil mi?" ifadelerini kullandı.

‘BÖYLE BİR HATA YAPILMAMALIYDI’

Kathimerini gazetesinin bir başka haberinde ise, İsrail ve Yunanistan'ın Türkiye'nin F-35 alımına yönelik itirazlarına tepki göstererek, "Miçotakis böyle bir hata yapmamalıydı" ifadeleri kullanılırken, Türkiye'nin savaş uçağı ve savunma sistemi satın almasının en doğal hakkı olduğunu vurguladığına dikkat çekildi.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail güvenlik kabinesi 7 Temmuz Salı akşamı yapılan toplantıda, ABD ile Türkiye arasındaki F-35 savaş uçağı müzakerelerine ilişkin değerlendirmeleri dinledi.

İSRAİL’DE TELAŞ

ABD'nin Türkiye'ye F-35'leri vermemesini sağlamak için büyük çaba gösteren Tel Aviv yönetimi, eğer bu çabasında başarısız olursa en azından uçakların özellikleri düşürülmüş versiyonlarının Türkiye'ye verilmesi için çalışıyor.

İsrailli üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Trump'ın uçakların teslim edilmesi öncesinde hala bazı şartlar öne sürebileceğini savundu.

‘SÜRECİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

İsrail'in hava üstünlüğünü koruyacağına inandığını söyleyen İsrailli yetkili, anlaşmanın hala önüne geçilebileceğini ileri sürerek "Bu uçağın pek çok versiyonu mevcut, biz de mümkün olduğunca bu süreci etkilemeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

NETANYAHU İLE TRUMP GÖRÜŞEBİLİR

Bir başka İsrailli yetkili ise anlaşmanın henüz sonuçlanmadığını öne sürerek İsrail Başbakanı Netanyahu'nun "muhtemelen gelecek hafta" ABD'ye giderek Trump ile görüşmesinde bu konuyu gündeme getireceğini iddia etti.

İSRAİL’DEN KONGRE İLE İŞBİRLİĞİ

Öte yandan, İsrail'in "niteliksel askeri üstünlüğünün (QME)" korunmasına ilişkin mevzuatı kullanarak Ankara ile Washington arasındaki anlaşmayı bozmak için Kongre ile işbirliği yapacağı aktarıldı.

‘TÜRKİYE, İSRAİL’E SALDIRABİLİR’ PARANOYASI

Ayrıca İsrailli haber kaynaklarına göre İsrail Diaspora ve Antisemitizmle Mücadele Bakanı Amichai Chikli, Türkiye'nin İsrail'e doğrudan askeri bir saldırı düzenlemesinin "kesinlikle mümkün bir senaryo" olduğunu söyledi.

Chikli, ABD ile Türkiye arasında yeniden gündeme gelen F-35 savaş uçağı görüşmelerinin İsrail açısından stratejik risk oluşturduğunu savundu.

F-35 SATIŞINI ENGELLEMEYE YÖNELİK GİZLİ GİRİŞMLER

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışını engellemek için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Smotrich, İsrail'in Türkiye'ye karşı hem açıktan hem perde arkasında faaliyetler yürüttüğünü dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump 7 Temmuz’da, "Türkiye, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) liderliğinizde askeri açıdan çok güçlü ülke haline geldi." dedi.

Türkiye'yle iyi ilişkileri olduğunu belirten Trump, F-35'ler hakkındaki soruya yanıtında, Türkiye'nin diğerlerine kıyasla çok daha vefalı bir ortak olduğunu vurguladı. Trump, "Dolayısıyla bu kesinlikle dikkate alacağımız bir konu. Bu harika bir uçak, en iyisi, şu anda açık ara en iyi uçak ve bu kesinlikle dikkate alacağımız bir seçenek." dedi.

Başkan Trump, "(CAATSA yaptırımları) Yaptırımları kaldırabileceğimizi söyleyebilirim." değerlendirmesinde de bulundu.

Lüksemburg'da paylaşımları nedeniyle öğretmenlikten atılan Fatima konuştu: İşimi kaybettim ama susmayacağım! Rusya'dan NATO iddiası: Silahlı çatışmaya hazırlanıyorlar, Batı Avrupa, kayıtlardaki en sıcak haziran ayını yaşadı

Bu habere tepkini göster

Yorumlar 0

Yorum Yap

Yayınlanmaz
3 + 9 = ?

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

mobil alt
Reklam