Resmi tanımlamaya göre; kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara deniyor. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur.
Birçoğumuzun korkulu rüyası olan kansere karşı ise erken tanı ve erken dönemde tedavi çok önemli. Vücut aslında o kadar çok sinyal veriyor ki ancak bizler bu uyarılar öncesinde tek tek olduğu için önemsemiyor ve sıradan olarak algılıyoruz.
Düzenli taramalarla, belirtileri dikkate alıp zamanında bir hekime başvurarak kanserin erken teşhis edilmesini ve dolayısı ile tedavideki başarı oranını arttırabiliriz.
İşte o küçük ama aslında çok önemli belirtiler;
ÖKSÜRÜK
Nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gelişen ve ayrıca reflü, bazı tansiyon ilaçları, astım ve daha pek çok etkenin de yol açtığı öksürük aslında çok önemli bir sinyal. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dört hafta geçmesine rağmen öksürüğün dinmemesi halinde mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.
KANAMA
Pek çok nedenle oluşabilen kanama kanserin de habercisi. Özellikle kusmayla birlikte seyreden kanamalar, kanlı balgam ve idrar yollarında görülen kanamada vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak şart.
KİLO KAYBI
Kilo vermek amacıyla diyet yapmadan bir kilo kaybı ve bu soruna iştahsızlık da eşlik ediyorsa bu birçok kanser türüne işaret eden bir belirti olarak biliniyor. Vakit kaybetmeyin.
ŞİŞLİKLER
Vücutta fark edilen her türlü şişliğin dikkate alınması ve zaman kaybetmeden hekime başvurulması gerekli. Hafife almayın, vücudun içinde veya dışında her nerede olursa olsun mutlaka bu bulguyu dikkate alın.
İYİLEŞMEYEN YARALAR
Derideki iyileşmeyen yaraların sadece diyabet hastalığının işaret etmediği gibi, ağız içindeki aftlar da kanser türleri için önemli bulgular olabiliyor.
ANEMİ (KANSIZLIK)
En sık demir eksikliği sebebiyle oluşan kansızlık erkeklerde ve menopoz sonrasında kadınlarda da görülebiliyor ancak muhakkak tetkik edilmesi gerekiyor.
SES KISIKLIĞI
Grip ve faranjit gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ses kısıklığı da 3-4 haftadan uzun sürmesi durumunda bir hekim kontrolü gerektiriyor. Zira ses kısıklığı aynı zamanda gırtlak kanserine de işaret edebiliyor.
AĞRI
Geçmeyen baş ağrıları, kemik ağrısı, karın ağrısı bunların hepsi aslında çok önemli belirtiler. Ağrı varsa kanser olmasa bile yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Doktorunuzu arayın.
YUTMA ZORLUĞU
Yutma zorluğu; demir eksikliği anemisi, akalazya, enfeksiyon ve divertikül gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi çok daha ciddi bir sorunun habercisi de olabilir. Dolayısıyla yeni gelişen yutma zorluğunda mutlaka hekime başvurmak önemli.