Cavit Çağlar’ın çıkartacağı bir kitapla “Tansu Çiller’in sokağa çıkacak yüzü kalmayacak” demesi üzerine tüm gözler bu kitaba çevrilmiş durumda. Tabi kitabın yazarı olarak Cavit Çağlar da merak edilenler arasına girdi. Kimdir Cavit Çağlar? Tansu Çiller ile bağlantısı nedir?
İş insanı ve eski siyasetçi Cavit Çağlar sosyal medyanın en çok merak ettiği isimlerden biri oldu. 30 Kasım 2020’de yayınan başlayan OLAY TV’nin sahibi olduğu bilinen Cavit Çağlar araştırılıyor. Cavit Çağlar kimdir? Cavit Çağlar kaç yaşında ve nereli?
Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV’de Cavit Çağlar’ın yakın zamanda çıkacağı bir kitap üzerine çalıştığını ve bu kitaptan sonra “Tansu Çiller’in sokağa çıkacak yüzü kalmayacak” sözlerini bizzat kendisinden duyduğunu söylemesi üzerine ilk merak edilen Cavit Çağlar’ın kim olduğu oldu.
CAVİT ÇAĞLAR KİMDİR?
1944 Yunanistan doğumlu Cavit Çağlar bir dönem Tansu Çiller’in en yakın yol arkadaşı olarak nam salması ile biliniyordu.
Türk iş insanı, siyasetçi ve spor yöneticisi olan Çağlar Bursaspor Kulübü’nün de 10. başkanı ve Nergis Holding’in sahibidir. Aynı zamanda uzun yıllar Bursa’da yayın yapan birkaç ay önce İstanbul’a taşınan Olay TV’nin ve Olay Medya Grubu bünyesinde yayın yapan Olay Gazetesi ve 90.5 Olay FM radyolarının da sahibidir.
Lise mezunu olan Çağlar, 18,19 ve 20. Dönem Bursa Milletvekilliği ve Devlet Bakanlığı yapmıştı. Ayrıca Cavit Çağlar, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi olup, geçmiş dönemlerde derneğin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı da üstlenen birisi olarak geniş bir çevreye sahip bir isim.
Siyaset hayatında en çok Mesut Yılmaz’a hakaret edip, açılan davayı kaybetmesiyle ve mahkeme sonunda kefalet ödemeye mahkûm edilmesiyle bilinmektedir. Olayın ardından Çağlar’ın “Parası ile değil mi, bir daha öderim” cümlesi tarihe geçen bir cümle olmuştu.
Cavit Çağlar Aslen Batı Trakya Türkleri’nden olup ailesi Muhacir olarak 1946 senesinde Türkiye’ye kaçıp Akhisar’a yerleşmiştir. Maddi sıkıntı yüzünden benzincide çalışıp, araba camı sildiğini söyleyen Çağlar, babası 1961 senesinde veremden vefat edip, liseyi bitirdikten sonra 1963 senesinde ailesi ile İstanbul’a taşındı ve dayısının ayarladığı bir işte tezgâhtarlık yaparak işe başladı.
Dönemin zengin Musevi tüccarlarından tekstil mesleğini öğrendiğini ve Sultanhamam üniversitesinden mezun olduğunu söyleyen isim Aksiyon dergisinin Sultanhamam ile ilgili bir yazısında İstanbul’da kaldığı iki üç sene içinde İrfaniye Çarşısında astar sattığı belirtilmesi ile eleştirilere hedef olmuştu.
1967′de babasından kalan 16 bin lirayı sermaye yaparak arkadaşı ile Bursa’da Uygun İpek isimli bir firma kurmuştur ve Yapı Kredi Bankası AŞ’ten 75 bin liralık ilk kredisini almış olan Çağlar, 1968 senesinde Adalet Partisi Gençlik Kolları’na katılmıştır.
Dayısıyla birlikte Nergis Tekstil isimli şirketi 1979′da kurdu ve arkasından 1983 yılında meşhur Yeşim Tekstil’i kurdular. 1980′li yılların sonuna gelindiğinde 30 şirket ve 16 binin üzerinde çalışanı olan Nergis Holding’in patronu oldu. 10 Ocak 1982 senesinde ise Bursaspor başkanı olunca halk tarafından tanındı.
Eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, Cavit Çağlar’ı 1980 sonrasında siyaset yasağı altında bulunduğu bir dönemde Süleyman Demirel ile tanıştırdı ve bu dönemde Cavit Çağlar’ın iddiasına göre Demirel’in işsiz kalan arkadaşlarına; sekiz bakana; fabrikalarında iş vermiştir.
Özal’ın Cavit Çağlar’a 1982’de siyasete katılma ve parti kurma teklifi götürdüğü iddia edilmiş olsa da Demirel onun siyaset dünyasına girmesini sağlamıştır ve sonraları manevi oğlu olarak anılmaya başlanmıştır.
1987′de Bursa’dan DYP milletvekilli seçilen Çağlar, 20 Ekim 1991 seçimlerini takiben DYP iktidara geçince Hazine’den ve Ziraat Bankası’ndan sorumlu Devlet Bakanı olmuştur.
“Demirel’in kara gün dostuyum, servetim ona feda olsun” diyen Cavit Çağlar 20 Ekim 1991 seçimlerini takiben kurulan hükûmette Demirel tarafından bakan yapılmıştı. 1991-1992 yıllarında Cavit Çağlar Hazine’den ve Ziraat Bankası’ndan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapmış ve akıllarda Demirel’in, Bakanlar Kurulu toplantısında koalisyon ortağı Erdal İnönü’yü soluna oturturken, sağına da Cavit Çağlar’ı oturtması ile kalmıştı.