Çanakkale Köprüsü geçiş ücretinin 15 euro+KDV olarak belirlenmesine tepkiler sürerken, Türk lirası olarak otomobil başına 200 TL alınacak. 2033 yılına kadar özel şirketin işleteceği köprüye, mantık dışı olarak günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmesi de ayrıca “hainlik” olarak değerlendiriliyor.
Geçiş ücretine her yıl zam yapılacak olan Çanakkale Köprüsü’nü inşa eden ve işletecek firmaya günlük 45 bin, yıllık 16,5 milyon yolcu garantisi verilmesine karşın köprüyü yıllık 3,5 milyon aracın kullanması bekleniyor. Aradaki fark ise devlet hazinesinden yani vatandaşın vergileri ile işletmeci firmaya ödenecek.
Yaklaşık 15 saat boyunca sürekli araç geçtiği varsayıldığında; saatte 3 bin araç, dakikada ise 50 araç yapıyor. Yani, garanti edilen günlük 45 bin araç geçişi için köprüden her saniye araç geçmesi gerekiyor ki bu imkansız zira 2019 yılı verilerine göre, Çanakkale’nin iki yakası arasında feribotla geçen araç sayısı günlük 12 bin 431. Bu hesaba göre, Çanakkale Köprüsü’nden günlük 45 bin araç geçmesi sadece bir hayalden öteye gidemiyor.
Erdoğan’ın, “Biliyorsunuz yap işlet devret ve yüklenici firma buradan aldığı parayla eğer buradaki aylık, yıllık bedel eğer onun aleyhineyse farkı kim ödeyecek? Onu bizler, devletin kasasından ödeyeceğiz” ifadeleri ise bir kesim tarafından algılanmış değil.
Garanti kapsamında vatandaşın bizzat kendi cebinden alınacak ücretin ne anlama geldiğini ve verilen garanti sayısının boyutunu anlamayan bir kesim olayı sosyal medyda “Yıllarca biz bu muhaliflerin heykel paralarını ödedik, bırakın biraz da onlar bizim köprülerin parasını ödesinler” sözleri ile destekleyince, yürütülen mantığı ve savunmayı okuyanlar adeta donup kaldılar.
Yıllarca biz bu muhaliflerin heykel paralarını ödedik, bırakın biraz da onlar bizim köprülerin parasını ödesinler :)) pic.twitter.com/gcHvCVekHg
— Deniz (@eurodolar1980x) March 18, 2022
“Bu savunma ödüllendirilmeli” diyen birçok kullanıcı tarafından bu destek paylaşımları viral haline geldi.
https://twitter.com/FiratinYolu/status/1505134834695479305